dinsdag 28 juli 2015

EXPOSITIE RAKU GESTOOKT KERAMIEK TJABEL KLOK

Zaterdag 1 augustus is er in de galerie een Open Huis. Dit is ook de start van een nieuwe tijdelijke expositie. Tjabel Klok uit Opeinde exposeert vanaf die dag tot en met 2 oktober zijn bijzondere Raku-gestookte keramiek in ons kerkje.


Tjabel Klok heeft onderwijsakten behaald op het gebied van handvaardigheid en is in 1977 afgestudeerd aan de Academie Minerva via MO-B-Handvaardigheid (specialisatie Keramiek). Sinds het begin van de 70-er jaren houdt hij zich al bezig met het zelf maken van klei en glazuur.
Zijn specifieke belangstelling gaat uit naar keramische objecten d.m.v. Raku, Naked-Raku (al dan niet in combinatie met Terra Sigilata), pitfiring en open vuur. Raku gestookt aardewerk wordt laag gebakken (en is dus poreus), met een glazuur dat meestal een duidelijke haarscheur vertoont.Wat hem in de Rakutechniek intrigeert is de manifestatie van het onregelmatige, ontoereikende en onvolmaakte, dat een schoonheid accentueert die lijnrecht staat tegenover de uitgebalanceerde volmaaktheid. De geschiedenis van en de filosofie achter de Raku-keramiek vormen voor hem dan ook een grote inspiratiebron.
Tjabel geeft workshops in glazuurtechnieken en het bouwen en stoken van keramiekovens van papier. Hij is lid van de Kunstenaarsgroep Prisma '88, de Nederlandse Vakgroep Keramisten (NVK) en van de Stichting Keramisten Noord-Nederland (SKNN). Meer info: www.tjabelklok.nl.
Tjabel is tijdens het Open Huis in ieder geval tussen twee en drie uur in het kerkje aanwezig om vragen te beantwoorden over zijn werk.
Ook de leden van het Kreatief Kollektief staan dan voor de bezoeker klaar met uitleg over hun diverse technieken. In het kerkje is gelegenheid een kopje koffie of thee te drinken. Deze middag wordt er op de piano gespeeld door Tjerk Busstra.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten