dinsdag 3 september 2013

FOTOEXPOSITIE ECOKATHEDRAAL MILDAM

De foto's van de Ecokathedraal in Mildam zijn gemaakt door Peter Wouda (Heerenveen 1967) over een periode van 20 jaar. Na een opdracht van een landelijke krant om een portretfoto te maken van kunstenaar/ecotect Louis Le Roy (1924-2012), die in Mildam aan zijn Ecokathedraal werkte, werd de interesse gewekt bij Wouda, die tot op dat moment niet bekend was met het bouwwerk. Als fotograaf bezocht hij de jaren daarna de Ecokathedraal regelmatig en is ook een aantal maanden bij Le Roy in opleiding geweest om het stapelen van stenen te leren. In dezelfde periode was Le Roy bezig met het oprichten van de Stichting Tijd, die er voor moest zorgen dat zijn werk en filosofie de komende generaties verder uitgewerkt zouden worden. Op dit moment is Wouda bestuurslid van deze stichting.

Nog steeds is de plek een bron van inspiratie voor Peter. Ondanks de vele bezoeken is de plek steeds weer anders door het met de jaargetijden wisselende licht. Er wordt nog wekelijks door een groep van ongeveer 7 bouwers gestapeld, waardoor nieuwe bouwwerken ontstaan. Zelf is Peter wekelijks te vinden in de Le Roy tuin in het centrum van Heerenveen. Dit project van Le Roy, dat in dezelfde periode ontstond als de Ecokathedraal, is een openbaar plantsoen dat midden in een woonwijk ligt. Dit in tegenstelling tot de Ecokathedraal dat privé terrein is en meer afgelegen.
De meeste foto's die op deze expositie te zien zijn, zijn eerder geëxposeerd in Weimar (D). Le Roy heeft daar in de jaren 70 een lezing gegeven op de Universiteit, waarna student Janos Koppandy zo onder de indruk was van zijn werk dat hij bevriend raakte met Le Roy, en jarenlang elk jaar de Ecokathedraal bezocht. Hij doceerde later over de Ecokathedraal toen hij als professor aan de Universiteit van Weimar verbonden was. Via Koppandy is de fototentoonstelling toen in een galerie in Weimar gehouden.
Meer informatie op www.stichtingtijd.nl en www.ecokathedraal.nl.
Deze expositie is van 7 september tot en met 1 november te zien op woensdag tot en met zaterdag van 14.00 - 17.00.
Op zaterdag 7 september is het Open Huis wat betekent dat de leden van het Kreatief Kollektief demonstraties geven van bijvoorbeeld pottenbakken, mozaïeken, quilten, pentekenen en Hindelooper schilderen. Ook zal fotograaf Peter Wouda aanwezig zijn voor nadere toelichting bij de expositie van zijn foto's.
De entree is zoals gebruikelijk vrij. Graag tot ziens.Geen opmerkingen:

Een reactie posten