dinsdag 29 oktober 2013

EXPOSITIE IKONEN

De galerie sluit het jaar 2013 af met een tijdelijke expositie van Ikonen door Veronica Huitema uit Heerenveen.
Deze ikonen zijn gemaakt in Russisch Orthodoxe stijl met de eitempera techniek. In deze techniek gebruikt men verf bestaande uit minerale kleurstoffen, water en eidooier. De verf wordt aangebracht op een houten plank die met linnen en krijt bedekt is. De waterige substantie wordt door de kalk opgenomen waardoor na het drogen alleen eidooier en pigment over blijven. Na meerdere van deze lagen wordt het ikoon afgesloten met een laag pure eidooier. Deze laag zet een chemisch proces in werking die de transformatie van de ikoon genoemd wordt. Hierdoor ontstaat een helderheid en intensiteit van kleuren die zijn weerga niet kent.

Veronica heeft de MTS vakschool Schoonhoven gevolgd. Later heeft ze cursussen aquarelleren en ikoon schilderen gevolgd.
Deze tentoonstelling begint op zaterdag 2 november met een Open Huis waarbij de leden van de galerie technieken als mozaïeken, pottenbakken, quilten, weven enzovoorts laten zien. Nieuwkomer in ons Kollektief is Geke Beenen uit Gorredijk. Vanaf heden exposeert zij textielkunst in het kerkje.
Veronica is zaterdag 2 november aanwezig in het kerkje om u meer informatie te geven over het schilderen van ikonen.De expositie is te zien tot en met 21 december van woensdag tot en met zaterdag tussen 14.00 en 17.00.
U bent van harte welkom. Entree gratis.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten